Grenzen zetten

Grenzen zetten voor kinderen is niet altijd even makkelijk. Vooral bij vrij geesten met een sterke wil. Toch kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is.

Waarom is grenzen zetten belangrijk ?

Kinderen met een sterke wil kunnen door een machtsstrijd aan te gaan hun ouders uitputten. Om overspannenheid of een burn-out te voorkomen is het belangrijk om nee tegen je kind te leren zeggen en consequent te zijn.

Wat te doen? 

Praten over zijn boosheid als de rust in de tent is weergekeerd is goed. Je kan natuurlijk wel aan de frustratie van het kind tegemoet komen door keuze-opties aan te bieden. Oké, jij kan kiezen tussen deze twee opties: of je gaat eerst je speelgoed opruimen, of eerst naar een verhaaltje luisteren en daarna je speelgoed opruimen. Als je kind voor een derde (ongewenste) optie kiest, zoals dat hij persé nu een ijsje met slagroom wil eten (wat je niet in huis hebt en ook niet van plan bent te geven), leg je hem kalm en doortastend uit dat dat geen realistische optie is. En dat je wacht tot hij uit de eerste 2 opties gekozen heeft. Of op een andere manier een stuk autonomie geven.

Verder negatief gedrag zoals drama-queen gedrag gewoon negeren en het kind rustig laten uitrazen. Laten stampen als een olifant op de vloer of boksen in een kussen werkt ook vaak goed.

Verdere opties:

Veel wandelen in de natuur laadt positieve energie op en ook bewegen om overtollige energie kwijt te raken is een goed ding.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *